Oxfilé tournedos med potatiskaka och rödvinssås
Facebook Twitter

Nötkött

Oxfilé tournedos med potatiskaka och rödvinssås

I receptet för Oxfilé tournedos med potatiskaka och rödvinssås rekommenderar vi Bong Touch of Taste Oxfond med rödvin för att boosta smaken på dina utvalda råvaror. Bong Touch of Taste fonder är ett perfekt val för dig som föredrar rena smaker som förstärker smakupplevelsen. Våra fonder ger en bra mustighet i dina såser, soppor, grytor, marinader eller annat gott du bestämt dig för att laga. Vi har recepten! Alla våra fonder har en hög andel huvudråvara och är fria från tillsatta smakförstärkare. Med fonder från Bong Touch of Taste lyfter du smaken på maten och du kan känna dig säker på att måltiden blir en ren njutning. Kom igen Matsverige, nu lyfter vi smaken. Det är bara att droppa i och smaka av!

Betyg: 3.75
    106 röster
    2 tim
    Antal portioner: 4

    Ingredienser

    • Potatiskaka med spenat
    • 700 g potatis
    • 1 st lök, gul
    • 2 st vitlöksklyftor
    • 4 msk olivolja
    • 65 g bladspenat, färsk
    • 6 st ägg
    • 2 dl grädde
    • salt och peppar
    • Oxfilé tournedos
    • 800 g oxfilé, mittbiten
    • 2 msk smör att steka i
    • salt och grovmald svartpeppar
    • Rödvinssås
    • 2 st schalottenlökar, skivade
    • 50 g sidfläsk, varmrökt i tärningar
    • 2 kvistar timjan, färsk
    • 5 dl rött vin
    • 1 st lagerblad
    • 2 msk Bong Touch of Taste Oxfond med rödvin
    • 5 dl vatten
    • 1 tsk sherryvinäger alt. rödvinsvinäger
    • 25 g smör

    Gör så här

    Potatiskaka

    1. Sätt ugnen på 225˚C.
    2. Skala och koka potatisen nästan klar i lättsaltat vatten.
    3. Skala och skiva lök och vitlök tunt.
    4. Skär den kokta potatisen i skivor.
    5. Stek potatis, lök och vitlök i hälften av oljan i en stor stekpanna tills de blivit lätt gyllenbrun.
    6. Krydda med salt och peppar.
    7. Varva potatis och spenat i en smord form.
    8. Vispa samman ägg och grädde. Smaksätt med salt och peppar.
    9. Häll äggsmeten över potatisen i formen.
    10. Baka kakan mitt i ugnen tills äggsmeten börjar stelna, ca 15 minuter.
    11. Skär kakan i bitar i önskad storlek eller servera direkt ur formen.
      Garnera med färska örter.

    Oxfilé tournedos

    Tournedos är den utskurna mittbiten på oxfilén. Denna styckdel kallas ibland även för "filéns hjärta".

    1. Sätt ugnen på 160˚C.
    2. Skär köttet i 200 g stubbar.
    3. Salta och peppra köttet på båda sidor.
    4. Hetta upp en stekpanna och stek oxfilébitarna hastigt i smör. Detta moment är endast till för att få en fin färg på ytan.
    5. Lägg på ugnsplåt stick en stektermometer i en av köttbitarna (det är viktigt att termometerns spets sitter mitt i biten.)
    6. Stek köttet klart i ugn. Köttet är färdigt när innertemperaturen visar 58˚C (medium).

    Rödvinssås

    1. Bryn löken i lite smör på medelstark värme.
    2. Tillsätt sidfläsket och färsk timjan. Fortsätt fräsa i ett par minuter.
    3. Häll i vinet och koka ner till ca 2 dl återstår.
    4. Häll i fond, vatten och vinäger. Låt koka ytterligare till ca 4 dl återstår.
    5. Sila av och red till önskad konsistens med lite majsstärkelse utrört i vatten.
    6. Vispa ner smöret i såsen innan servering.
    7. Smaksätt med salt & nymald svartpeppar.

    Ingående produkter

    Oxfond med rödvin
    comments powered by Disqus

    Recept

    Chili con carne på högrev

    Recept

    Oxgryta med chili och kanel

    Recept

    Indiska köttbullar i smakrik tomatsås

    Recept

    Biffgryta Dijon

    Recept

    Oxgryta med Chorizokorv

    Recept

    Grillad biff med BBQ-smör

    Vi använder cookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt och för att kunna göra fortlöpande förbättringar av webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies.

    Acceptera