Boeuf bourguignon med champinjoner och smålök
Facebook Twitter

Nötkött, Gryta

Boeuf bourguignon med champinjoner och smålök

I receptet för en traditionell Boeuf bourguignon med champinjoner och smålök rekommenderar vi Bong Touch of Taste Oxfond med rödvin för att boosta smaken på dina utvalda råvaror. Maträtten är fransk husmanskost och kommer ursprungligen från regionen Bourgogne. Rätten heter egentligen boeuf à la bourguignonne, men även i Frankrike kallas den oftast Boeuf Bourguignon. Bong Touch of Taste fonder är ett perfekt val för dig som föredrar rena smaker som förstärker smakupplevelsen. Våra fonder ger en bra mustighet i dina såser, soppor, grytor, marinader eller annat gott du bestämt dig för att laga. Vi har recepten! Alla våra fonder har en hög andel huvudråvara och är fria från tillsatta smakförstärkare. Med fonder från Bong Touch of Taste lyfter du smaken på maten och du kan känna dig säker på att måltiden blir en ren njutning. Kom igen Matsverige, nu lyfter vi smaken. Det är bara att droppa i och smaka av!

Betyg: 3.87
    78 röster
    2 tim
    Antal portioner: 4

    Ingredienser

    • 800 g nötkött i bitar
    • 2 msk smör
    • 1 st morot
    • 1 st lök, gul
    • 2 st vitlöksklyftor
    • 150 g sidfläsk, varmrökt
    • 2 msk tomatpuré
    • 1 msk vetemjöl
    • 3 dl rött vin
    • 3 msk Bong Touch of Taste Oxfond med rödvin
    • 2 dl vatten
    • 1 krm timjan, torkad
    • 1 st lagerblad
    • 500 g steklök
    • 200 g champinjoner, små
    • salt och peppar

    Gör så här

    1. Bryn köttet i smör i en het stekpanna.
    2. Krydda med salt och peppar och lägg över i en rymlig gryta.
    3. Skär morötterna, löken och vitlöken i skivor. Fräs dem i 1 msk smör i en stekpanna tillsammans med tärnat sidfläsk och tomatpuré. Pudra över mjölet och rör så att det fördelar sig jämnt.
    4. Tillsätt vin, timjan och lager-blad. Koka upp allt i pannan under omrörning.
    5. Häll över allt i grytan med köttet och tillsätt vatten och fond så att det täcker.
    6. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, det tar ca 1.5 timme.
    7. Skala smålökarna och ansa och klyfta champinjonerna. Bryn lök och champinjoner i 1 msk smör. Lägg i grytan och låt dem koka med den sista halvtimmen.

    Ingående produkter

    Oxfond med rödvin

    1 / 8

    Tärna köttet och förbered övriga ingredienser.

    2 / 8

    Bryn köttet i en het stekpanna med smör och lite olja. Krydda med salt och peppar och lägg över i en rymlig gryta.

    3 / 8

    Skär morötterna, löken och vitlöken i skivor.

    4 / 8

    Fräs dem i en stekpanna tillsammans med tomatpurén. Pudra över mjölet och rör så att det fördelar sig jämnt.

    5 / 8

    Häll på vin, tillsätt timjan och lagerblad. Koka upp allt i pannan under omrörning. Slå över allt i grytan och tillsätt eventuellt mer vatten så att det täcker köttet. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, det tar ca 1 1/2 timme.

    6 / 8

    Förbered garnityret under tiden köttet kokar klart. Skala smålökarna(det går lättare att få av skalet om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med kallt vatten). Skär baconet i strimlor/tärningar och stek det i pannan.När baconet har börjat släppa sitt goda fett tillsätt champinjonerna och löken. Stek vidare ett par minuter.

    7 / 8

    Lägg i smålökar, svamp och bacon i grytan med kött (när köttet är mört) och sjud några minuter.

    8 / 8

    Servera med rostade rotfrukter och potatis eller ett luftigt potatismos.

    comments powered by Disqus

    Recept

    Oxfilé med svamp, rödvinsås och rotfruktskaka

    Recept

    Köttfärssås, långkok - Bolognese

    Recept

    Grillad högrev

    Recept

    Marockansk oxgryta med aprikoser

    Recept

    Högrevsgryta med senap och öl

    Recept

    Kåldolmar

    Vi använder cookies för att göra webbplatsen så bra som möjligt och för att kunna göra fortlöpande förbättringar av webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies.

    Acceptera